Zoeken.....

12/15/2014

Leven met cavia('s)

Cavia's
Cavia's, ook wel Guinese biggetjes genoemd, zijn ongetwijfeld de vriendelijkste van alle huisdieren. Ze zijn rustig, vreedzaam en bijten of krabben vrijwel nooit. Ideaal dus voor het hele gezin. Cavia's houden in feite wel van mensen, hoewel u moet opletten dat de cavia niet bang wordt. Cavia's zijn geen klimmers. Bovendien zijn ze nogal traag en maken ze minder snel een 'run' naar de vrijheid, zoals hamsters en woestijnratjes als ze de kans krijgen. Bent u zelf rustig van aard? Dan is een cavia wellicht het ideale huisdier voor u.
 
Wat is een knaagdier?
Cavia's zijn zoogdieren en horen bij de familie van de knaagdieren. Ze zijn dus warmbloedig, hebben een vacht en de wijfjes voeden hun (levendgeboren) jongen met melk. Vijftig pocent van alle soorten zoogdieren zijn 'knagertjes', vernoemd naar het Latijnse woord 'rodere'. Ze hebben twee paar snijtanden: een in boven-en onderkaak. Deze doorgroeiende tanen liggen op elkaar en slijten af terwijl het dier eet. Knaagdieren variën in grootte: van de alom bekende veldmuis van zo 'n vier gram tot de Zuid-Amerikaanse capibara, die 40 kilo zwaarder weegt.


De leeftijd van een cavia.

 De gemiddelde leeftijd van een cavia is zes jaar. De oudste, hij heette Snowball, werd gehouden door meneer Wall in Nottinghamshire, Engeland. Het diertje stierf op 14 februari 1979 als bejaarde van 14 jaar en tien maanden.

Leer uw cavia kennen.
In de bergachtige graslanden van Peru leefde de cavia in kolonies die uit vijf, zes dieren bestonden. Ze zochten rotsspleten en verlaten holen op ( ze groeven niet zelf) en werden in min of meer tam gemaakt door de inca's. Helaas komen cavia's in de vrije natuur niet meer voor. Bij u thuis vind de cavia het gezellig in een kleine groep. Wilt u Fokken? zet dan één mannetje bij twee of meer wijfjes. Als gezelschapdieren kunt u de best enkele wijfjes houden, aangezien mannetjes gegarandeerd beginnen te vechten. Sommigen vinden een konijn en een cavia een ideaal stel. Helaas... de cavia is timide en wordt om die reden makkelijk door het konijn onderdrukt.Probeert u het toch? Kies dan voor een jong wijfjeskonijn, liefst een dwerg. Zorg dat er in elk geval voor dat ze met elkaar kennismaken als ze nog klein zijn en... houd ze maar beter goed in de gaten. De enzymen in de dunne darm kunnen niet de harde cellulose aan die in een groot deel van de planten zit die door cavia's en veel andere kleine knaagdieren gegeten worden. Ter compensatie bevat de dikke darm bacteriën die het voedsel verbeteren ( productie cvan krachtige enzymen). Het merendeel van dat voedsel wordt 's nachts in de vorm van keutels uitgescheiden. De cavia eet die speciale, lichtgekleurde ontlasting weer op om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen uiteindelijk door de dunne darm worden geabsorbeerd. Als u dus ziet dat hij als ontbijt keutels eet, hoeft u echt niet in paniek te raken...

De juiste manier van oppakken.

Leg een hand resoluut, maar toch zachtjes op de schoeders en daarna om de romp, waarbij u met de andere hand het achterlijf ondersteunt. Kleine kinderen kunnen de cavia beter zittend strelen ( leg een handdoek op hun schoot). Zo loopt u minder het risico dat het diertje valt. Zodra de cavia tegen zijn wil wordt opgepakt, geeft hij soms een snerpend piepgeluid dat lijkt op dat van een varken ( misschien worden ze ook wel om die reden Guinese Biggetjes genoemd). Ze zijn schrikachtig en kunnen zichzelf makkelijk verwonden, omdat ze opeens in paniek naar alle kanten rennen zodra ze een onbekend geluid horen of iets vreemd zien.

Wist u dit al?
Het is niet bekend hoe het Guinese Biggetje aan zijn naam komt. Hij is geen familie van het varken en komt al evenmin uit Guinea. Wel weet men dat het woord ' guinee' in het Engeland van de zeventiende eeuw 'vreemd' betekende.

Caviasoorten.
Er zijn drie soorten cavia's: Engelse, Abessijnse en Peruviaanse.

Engelse cavia
deze soort komt het meest voor. Ze zijn kortharig en in veel tinten verkrijgbaar, waaronder roomkleurig, zart,wit,bruin,gespikkeld of een combinatie van twee of drie verschillende tinten. Hebt u nog nooit eerder een cavia gehouden? Dan is de Engelse voor u wellicht de beste keuze, aangezien hij sterk en vriendelijk van aard is. Bovendien heeft de vacht weinig tot geen verzorging nodig. De kleur is gewoon een kwestie van smaak. De aitte himalayacavia is eveneens kortharig en heeft, net als de Siamese kat en het konijn, donkere poten en oren. Ook zal de de donkere tint vervagen of juist feller worden naarmate het warmer of kouder is. Rond de 28-30°C ze zijn helemaal wit. Een andere, veel voorkomende variant van de kortharige cavia is de hollander, die qua vacht lijkt op het konijnenras met dezelfde naam. Hij is gewoonlijk zwart met een witte bles op de kop en duidelijke kleurtekening op het achterlijf.

Abessijnse cavia
Kortharig. Verkrijgbaar in vele kleuren. De vacht is echter minder zacht en zit vol 'weerborstels'. Een cavia die aan tentoonstellingen meedoet, hoort er trouwens vier in een rechte lijn op het achterlijf te hebben. Verder vier op de romp en twee op elke schouder. Voor de Abessijn thuis maakt dat uiteraard niets uit. Heel ongewoon is de zogenaamde schildpadvariant met zijn oranje met zwart gevlekte vacht... net als de kat die dezelfde naam draagt. U dient de vacht zo nu en dan te verzorgen met een tandenborstel. De haren mogen ook niet langer worden dan zo 'n vier centimeter.

Peruviaanse  Cavia 
Langharig, vergt veel vachtverzorging, tenzij u hem regelmatig naar 'naar de kapper ' stuurt. Hij is de afgelopen honderd jaar selectief gefokt om zijn aparte, zijdeachtige vacht. Hij is verkrijgbaar in vele kleuren. Niet bepaald een cavia voor beginners.

Cavia's zien kleuren in tegenstelling tot de hamster en de meeste andere knaagdieren.

Voor u een cavia koopt.
Cavia's zijn in veel dierenwinkels verkrijgbaar. De betere speciaalzaken adviseren u bovendien welke soort u het beste unt nemen. Wellicht kent u iemand in de buurt die ze fokt en aan tentoonstellingen meedoet...ideaal om advies aan te vrgen of om er een van te kopen. Of vraag informatie bij de dierenwinkel of boekhandel. Alvorens u tot kopen overgaat, moet u op bepaalde dingen letten. Een cavia hoort er schoon en verzorgd uit te zien. KOOP IN GEEN GEVAL EEN DIE ZIEK IS OF ZWAK IS, ook al hebt er nog zoveel medelijden mee. Het kost veel tijd, geld, moeite om hartpijn om het arme beestje er weer bovenop te krijgen. Neem liever een gezonde en vooral jonge cavia van rond de zes weken. Jonge cavia's wennen nu eenmaal sneller aan menselijk contact en zijn eerder tam te krijgen. De meeste cavia's die te koop worden aangeboden, zijn kruisingen van benoemde soorten. Voor tentoonstellingen zijn ze niet geschikt, als huidier uiteraard wel.

Wist u dit al?
De vachtharen van de Peruviaanse wedstrijdcavia kunnen wel 50 cm lang worden. Kort voor de show wikkelt men de haren ter bescherming in papier. Uiteraard is het beter dat uw cavia regelmatig ' naar de kapper' gaat.

De gezonde Cavia.
ogen: helder, geen afscheiding.
neus: schoon, geen afscheiding.
bek: schoon, kwijlen is een slecht teken.
ademhaling: rustig en regelmatig, dus geen 'gehijg'.
lichaamsbouw: plomp, stevig, geen zwellingen.
vacht: glanzend, niet vies of klitterig, de huid is niet schilferig, geen ruwe plekken met minder haar.

 Mannetje of vrouwtje?
Seksen is makkelijk bij cavia's, zelfs als ze nog heel jong zijn. Leg het diertje op zijn rug en druk zachtjes de genitale opening naar achteren. U ziet dan ofwel de Y-vormige vulva van het wijfje of de penis van het mannetje. Bovendien zijn mannetjes doorgaans wat groter, ook op jonge leeftijd. Cavia's kunnen trouwens allemaal tepels hebben.

Cavia's houden van gezelschap.
Hoewel cavia's van soortgenootjes houden. Breken er makkelijk gevechten uit als ze niet voorzichtg aan elkaar worden voorgesteld. Een eerste ontmoeting op neutraal terrein voorkomt veel ellende. Wrijf ook een mentolgeurtje onder hun kin om hun geurvermogen te storen. Voordat ze dan precies weten wie hoe ruikt, zijn ze aan elkaar gewend.

Wist u dit al?
Cavia's hebben geen staart... hij is althans niet zichtbaar. Toch hebben ze zeven of acht staartbotjes, die u onder de huid kunt voelen.

Het juiste hok.
In tegenstelling tot het konijn is de cavia niet zo sterk. Als u hem buiten houdt, dient u hem dus te beschermen tegen extreme koude en warmte. De garage of het tuinhuisje is prima. Onthoud echter dat de cavia niet tegen vorst kan. Indien u een verwarmingstoestel gebruikt, pas dan op voor giftige dampen van met name petroleumkachels ( vooral als de ventilatie slecht is), om over uitlaatgassen van de auto in de garage maar te zwijgen.

Over het hok. ( buitenhok)
Stevig sluitwerk
het hok dient minstens 20 cm boven de grond te staan. 
Afmetingen: 90x60x45 cm
Draadgaas: er mogen geen ratten of muizen door de gaten naar binnen kunnen.

Over het juiste binnenhok
Een buitenhok moet steviger zijn dan een binnenhok. En uiteraard moet het waterdicht en goed geïsoleerd zijn.

Afmetingen. 
houdt u twee cavia's? De hokafmetingen dienen dan minstens 90x60x45 cm te zijn.

Indeling: 
zorg voor een gescheiden dag-en nachthok ( met sluipgat). Het eerste heeft een grote deur van draadgaas. Het nachthok is kleiner en dient de warmte binnen te houden. Om de schoonmaak te vergemakkelijken, legt u eventueel een ijzeren of een plastic bak ( waarin uiteraard ook strooisel) in de hokken.

Veiligheid voor alles  
Het draadgaas aan de voorzijde is fijnmazig, waardoor er 's nachts geen ratten of muizen naar binnen kunnen. Een afsluitbaar voorpaneel voorkomt dat de cavia ontsnapt én het ontmoedigt elke vos of ander roofdier tijdens een inbraakpoging.

Plaatsing van het hok.
Geef het hok poten met een lengte van minstens 20 cm. Zodoende komt er geen vocht door de onderzijde naar binnen. Hoort het hok bij eeen ren? Maak dan een loopplank, zodat de cavia's in en uit kunnen huppen.

Warmte
Nee, het hok 's winters warm stoken hoeft nu ook weer niet. Wel moet het waterdicht en goed geïsoleerd zijn. Dekens of zakken op het dak zorgen voor extra isolatie ( bovendien kunt u die 's nachts tegen de voorkant hangen).

Strooisel
Geef zeker als de cavia's in een buitenhok zitten, voldoende droog strooisel, zoals schaafsel van hout dat niet scheikundig behandeld is, met daarbovenop flink veel hooi, maak het hok minstens een keer per week schoon.

Ook de cavia heeft beweging nodig.
Een eenvoudige ren bestaat uit een houten frame met draadgaas, dat u eventueel ook aan de onderzijde aanbrengt. Verwijder scherpe uitsteeksels, anders doet de cavia zich misschien pijn. De dieren hebben voldoende schaduw indien u één kant afdekt met plastic of een plank. Uiteraard moeten ze genoeg drinkwater hebben.

Tijd om te spelen !
Houd u de cavia binnen? Geef hem dan voldoende om op te knagen. Zo voorkomt u dat uw meubels of, erger nog, elektrische kabels het moeten ontgelden. Een alternatief is een houten bord van ongeveer twee vierkante meter ( voor twee cavia's). Voorzie het geheel van de opstaande rand zen zet er wieltjes onder, waardoor u het bord makkelijk door de kamer kunt verplaatsen. Leg er vervolgens kranten en wat takken op en strooi er turf of zaagsel overheen. De cavia vindt het nog interessanter als u hem dozen geeft, waarin hij zich kan verbergen. Geschakelde 'kamers' zijn helemaal het einde! Net zo leuk als een labyrint. En als de dozen vies zijn, gooit u ze gewoon weg. In tegenstelling tot hamsters zijn cavia's niet echt geïnteresseerd in speeltjes, zoals een oefenrad. Wel 'begraven' ze zich graag in hooi,enz. Zorg dus altijd voor voldoende strooistel. Zoals gezegd, is hooi ideaal. Een labyrint van geschakelde pvc-buizen met voldoende diameter vinden ze eveneens te gek ( misschien leidt een van die buizen naar een geheime voedselvoorraad). Cavia's knagen graag op takjes, bijvoorbeeld van een populier of een fruitboom. PAS WEL OP DAT ZE NIET MET EEN PESTICIDE ZIJN BEHANDELD!!!!!!

Wat zegt de cavia?
Geluid: gehuil
Betekenis: 'Er is gevaar.'

Geluid: Knorgeluid
Betekenis: 'Dit ziet er interessant uit.'

Geluid:Snorren
Betekenis: 'Aai me.'

Geluid: Krijs
Betekenis: 'Help!'

Geluid Drrrr
Betekinis: 'Ik ben bang.'

Het juiste voer.
Terwijl alle zoogdieren die we als huidier houden zelf vitamine C aanmaken, lijkt de cavia in dat opzicht op de mens en moet hij die uit zijn voedsel halen. Net als zeelui vroeger last kregen van scheurbuik omdat ze onvolddoende groenten en fruit aten, krijgen ook cavia's dit deficiëntieprobleem zodra er een gebrek aan vitamine C optreedt. Om ze gezond te houden, moet u ze dus vers gras of hooi geven, maar ook verschillende soorten groenten en fruit, die u beste in hapklare stukjes geeft. Wilde tuinplanten zoals muur, paardebloem en kruiskruid stellen ze eveneens zeer op prijs. Weet wat u geeft, herken de planten, anders loopt u het risico dat uw cavia vergiftigt. Een uitstekende basis voor een complete voeding vormt het speciale droogvoer waaraan vitamine C is toegevoegd. Het is in allerlei kleurige verpakkingen of los verkrijgbaar. Groenvoer zoals vers gras, hooi en zo nu en dan een extraatje vormen een prima aanvulling. Als de cavia speciaal droogvoer en verschillende soorten groen krijgt, oeft u geen vitaminen en mineralen toe te voegen, ofschoon een gebrek aan vitamine C toch wel vaak voorkomt. Verse groenten en sappig fruit...cavia's vinden het heerlijk.

Voerbakje
Koop stenen voerbakjes, Ze zijn makkelijk schoon te maken, duurzaam en zwaar, om te voorkomen dat de cavia ze omstoot wanneer hij enthousiast naar zijn eten rent. Hooi ( als voer) houdt u schoon als u het in een traliebakje stopt dat aan de kooi is bevestigd.

Waterbakje
Zoals alle huidieren moeten ook cavia's over voldoende vers water beschikken. Gebruik de inmiddels zeer bekende waterflesjes die men dankzij het 'slimme' kogeltje in het mondstuk omgekeerd kan ophangen. Let wel; cavia's knagen vaak aan het uiteinde van het mondstuk, waardoor het water en voedsel zich mengen en soms zelfs terug in het flesje wordt 'gespuugd'. Inderdaad, slechte, tafelmanieren. Het gevolg is dat het mondstuk snel verstopt raakt. Controleer het flesje dus zo nu en dan ververs het water gregelmatig. 
Uw cavia wordt tammer als u hem uit de hand voert. Hooi en kwalitatief uitstekend droogvoer zijn essentieel voor zijn gezondheid.

Als de cavia een nest gaat maken.
Nadat een wijfjescavia kleintjes heeft gekregen, kan ze weer snel zwanger worden. Gemiddeld doet ze drie worpen per jaar en krijgt dan telkens één tot vier jongen. 'Gezinsplanning' ( of maar één wijfje drachtig laten worden) is essentieel als u niet voldoende vrienden of kennissen hebt die bereid zijn het kroost een goede thuis te geven. Houd de cavia's liefst in groepjes van twaalf, allemaal wijfjes, en één mannetje om mee te fokken. Met vier, vijf weken is het wijfje seksueel rijp. Haar eerste worp kan ze het beste rond de twaalfde week doen, dus voordat het bekken verbeent. Zo verwijdt het geboortekanaal zich en is de bevalling minder zwaar, aangezien kleintjes relatief groot zijn... echte tienermoeders, dus. Omdat de jongen bij de geboorte goed ontwikkeld zijn, treden er soms problemen op tijdens de bevalling. Langer dan een half uur ' persen' zonder resultaat is veelal een veeg teken. Indien de jongen vastzitten in het geboortekanaal is een keizesnede ( in de praktijk van de dierenarts) vaak het enige alternatief. Pak de drachtige cavia zeer voorzichtig op en alleen als het echt nodig is!!! Ze is namelijk zeer dik en plomp, omdat de jongen al behoorlijk volgroeid zijn in de moederbuik. Gaat men 'ruw' met haar om, dan zullen ze er last van hebben. Als het wijfje wil baren, zorg dan dat ze voldoende hooi heeft, zodat ze een nest kan maken. In de vrije natuur worden jonge cavia's in de openlucht geboren en ze moeten dus van meet af aan weerbaar zijn ( als je daar al van kunt spreken). Vandaar dat de dracht gemiddeld langer duurt: ongeveer negen weken. Dat is erg lang in vergelijking met de hamster die maar 16 dagen draagtijd heeft. Pasgeboren jongen lijken dan ook op minivolwassenen, compleet het vacht en stralende oogje. Verder zijn ze binnen enkele dagen gespeend.

De juiste verzorging.     
Knip de nagels regelmatig, zeker als de cavia op een zachte ondergrond zit. U ziet aan de roze kleur van pigmentloze nagel waar het ' leven' precies begint. Knip ze tot op ongeveer 1/2 cm van de bloedvaten. breekt de nagel per ongeluk of hebt u hem te kort gekipt, dan kan de cavia flink bloeden. vervelend maar niet te levensbedreigend. Het bloeden zal overigens snel ophouden. Voelt u zich erg onzeker wat betreft het knippen, ga dan naar eerst naar de dierenarts, die u voordoet hoe het moet.

Een dagje uit.
Cavia's kunnen eigenlijk het beste niet te lang alleen blijven. Zitten ze veilig in hun kooi, met voldoende strooisel, hooi, droogvoer en water, dan kan een dag of twee echter geen kwaad. Blijft u langer weg, probeer dan of het asiel of een familielid of een fokker een plekje over heeft voor hem/haar. Laat u hem thuis, dan hoort elke dag iemand ( misschien een goede buur) even te gaan kijken en de cavia eventueel eten te geven en de kooi schoon te maken. Zorg ervoor dat degene die hem/haar verzorgt, weet waaraan een cavia behoeften aan heeft. Laat ook het nummer van de dierenarts achter voor het geval dat.

De zieke cavia
De meeste cavia's hebben een sterk gestel, maar als er iets mis is, zijn het zeer gevoelige patiëntjes en overlijden ze makkelijk door shok en uidroging. Bij zware verwondingen of een ernsige ziekte moet u dan ook snel aar de dierenarts gaan. Houd de cavia warm en spoor hem aan met beetjes te drinken tot deskkundige hulp aanwezig is. De meeste dierenartsen behandelen ook graag kleine zoogdieren. Ze doen tevens operaties. Gebruik voor het transport een kattenmandje of een stevige, kartonnen doos met voldoende ventilatiegaten. Verder zal de dierenarts u dankbaar zijn als u ' schoon' strooisel gebruikt, zoals papiersnippers, en dus geen sofiig hooi of stro. Het is bovendien hygiënischer voor het patiëntje. Cavia's zijn overgevoelig voor een keur van medicijnen die men in dezelfde situatie zonder problemen aan andere huisdieren kan geven. Slechts weinig producten zijn speciaal voor cavia's ontwikkeld. GEEF THUIS NOOIT MEDICIJNEN VOORDAT U AAN UW DIERENARTS ADVIES HEBT GEVRAAGD OVER DE VEILIGHEID VAN HET PRODUCT EN OF HET EVENTUEEL OOK IN COMBINATIE MET ANDERE GENEESMIDDELEN GEGEVEN MAG WORDEN.

Cavia's hebben doorgaans een sterk gestel. Verzorg ze goed en ze zullen niet snel ziek worden.

Is uw cavia ziek?
De meeste mensen zijn alert als het om het gedrag van hun huisdier gaat en zien snel of er iets mis is. Ga dan naar de dierenarts bij de volgende symptomen:
*Afscheiding van neus en ogen
*Geklitte, vieze, onverzorgde vacht
*Geen eetlust, problemen met eten, kwijlen
*Hijgende ademhaling
*Dunne of brijachtige ontlasting
*Abnormaal gedrag of abnormale eetlust
*Exxcessief drinken

De meest voorkomende kwalen. 

ongelukken
Als een cavia valt, zal hij makkelijk iets breken. Een gebroken pootje komt vaak voor, wees dus voorzichtig. Rust is het toverwoord voor de genezing van een fractuur. Gips- of pleisterverband heeft bij knaagdieren weinig zin, aangezien ze er snel hun tanden in zetten. Indien uw cavia is gevallen en u zich zorgen maakt, doet u hem/haar voorzichtig in een kartonnen doos met voldoende papiersnippers en gaat u ermee naar de dierenarts.

Obstipatie
harde ontlasting. Ook voor cavia's heel vervelend. In milde gevallen wil vloeibare paraffine ( minerale olie, orale toedining) wel eens helpen. In ernstige gevallen geeft de dierenarts (!) een klysma.

Tandproblemen
Konijnen hebben er inderdaad vaker last van, hoewel ook bij cavia's de snijtanden soms scheefgroeien. Het veroorzaakt kwijlen en eetproblemen. Aangezien de tanden doorgroeien, is regelmatige controle nodig.

Diarree
Er zijn veel oorzaken van bacteriële of virale aard die bij cavia's diarree kunnen veroorzaken. Slechte voeding, wormen en andere parasieten doen er nog een schepje bovenop. Aflatoxicose is een bijzonder venijnige diarree met een doorgaans fatale afloop. De boosdoeners zijn veelal beschimmelde noten en al even slecht hooi, sommige zeldzame soorten diarree zijn tevens besmettelijk voor de mens. Was uw handen dus na de verzorging. Aangezien een behandeling met antibiotica de darmflora verstoort, kan dit als zodanig al ernstige diarree veroorzaken. De bijwerkingen verminderen echter als men de medicijnen per injectie toedient. Soms is het raadzaam de ontlasting te laten analyseren in het laboratorium van die dierenarts, zeker als andere cavia's het risico lopen op een besmetting. In alle gevallen geeft u de cavia voorlopig best geen vers fruit en groeten meer, maar liever droogvoer, hoi en vitaminesupplement.

Hitteslag
Cavia's zijn gevoelig voor hitteslag.Het probleem treedt eerder op als ze buiten in een ren zitten, zonder voldoende drinken en met nauwelijks schaduw. Ze worden daardoor, Lusteloos, Beginnen te hijgen, rakens soms zelfs buiten bewust zijn en krijgen convulsies. Waarschuw meteen de dierenarts. Koel de cavia intussen af met lauw water en gedrenkte doeken.

Luchtwegeninfecties
Longontsteking is ongetwijfeld de grootste ' killer' onder de cavia's. Is de ziekte ernstig, dan veroorzaakt ze acute dood, of, wat vaker voorkomt, chronische ademhalingsmoeilijkheden met wellicht afscheiding uit neus en ogen. Uw cavia kan ook gaan niezen. Doorgaans is een onderliggend gezondheidsprobleem de reden, waardoor de weerstand is verminderd. Slechte ventilatie en 'overbevolking' maken het er niet beter op. Het succes van de behandeling is vaak teleurstellend, omdat cavia's bijzonder gevoelig zijn voor de bijwerkingen van een noodzakelijkerwijs langdurige behandeling met antibiotica.

Scheurbuik
Komt bij mensen maar ook bij cavia's voor als de voeding niet voldoende vitamine C bevat. De symptomen zijn gewichtsverlies, verminderde weerstand, gezwollen en pijnlijke gewrichten (bloedinkjes). Uiteidelijk overleeft de cavia het niet. De behandeling bestaat uit het dagelijks toedienen van vitaminedruppels. Geef veel fruit en groenvoer om de kwaal te voorkomen..

Huidziekten
Komen vaak voor in de vorm van schilferige, intens jeukerige plekken. De cavia kan zich tot bloedens toe gaan krabben. Doorgaans zijn er twee oorzaken: ringworm, een schimmel die op de haren leeft, en mijten die gangen in de huid graven. Mijten bestrijdt men met sprays, shampoos of een injectievloeistof die oorspronkelijk ontwikkeld werd ter bestrijding van wormen bij vee, maar ook in een zeer kleine dosis aan de cavia gegeven mag worden. Ringworm verdwijnt met een speciale shampoo. Aangezien deze schimmel ook besmettelijk is voor de mens kunt u na de verzoring maar beter goed uw handen wassen. Maak in beide gevallen de kooi grondig schoon om herhaling te voorkomen.Soms knagen cavia's zo erg dat op de haren van hun maatjes dat er kale plekken aan overhouden. Waarom ze dat doen, is vooralsnog een mysterie. Voldoende hooi is in elk geval een alternatief om op te knagen. Drachtige wijfjes hebben eveneens vaak last van kale plekken, wat echter het gevolg is van hormonale veranderingen. Na de bevalling groeit het haar gewoon weer aan.

Zere hielen.
Ruwe plekken aan het pootgewricht ( dat wat wij de hiel noemen).De oorzaak is doorgaans een vochtige of vieze kooi. De ellende wordt groter als de bodem van het hok of de ren ook nog eens draadgaas bestaat. Geef in elk geval meer strooisel ( met name turf) en maak de kooi vaker schoon. Als men het probleem niet te snel onderkent, kunnen er diepe zweren ontstaan die een langdurige behandeling vereisen. 

Verwondingen.
Spoel kleine wondjes zorgvuldig uit met warm water. Behandel ze vervolgens met een antisepticum. Probeer de oorzaak te achterhalen. Soms is de boosdoener een scherp uitsteeksel aan de kooi. Of misschien wordt de cavia gebeten ( onderdrukt) door zijn maatje.


Geschreven door: Dagmar ( tweede medewerker van deze blog).
Bron:leven met huisdieren/cavia's (boek) 
   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.